För en tryggare bostadsaffär

Finansiering av bostaden

 
 

Det är mycket att tänka på inför ett bostadsköp, bland annat det ekonomiska, och vilken typ av lån du ska ta. För att kunna få ett bolån ansöker du först om ett lånelöfte. Tack vare vårt nära samarbete med Nordea kan vi hjälpa dig med en rad finansiella tjänster för dig som söker ny bostad. Här nedan kan du läsa mer om hur det går till att ta ett bolån.

 

Det är lättare att göra ett bra bostadsköp om du är förberedd och vet hur mycket du kan låna. När du börjar leta efter en ny bostad är det smart ha lånelöftet i ordning redan innan visningen. Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur mycket du kan komma att få låna till din nya bostad. Viktigt att tänka på dock är att lånelöftet är tidsbegränsat och därför bara gäller under en viss tid. Med ett lånelöfte får du också reda på hur mycket banken tycker att du har råd med. Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande del behöver du skjuta till själv, en så kallad kontantinsats.

Hur mycket kan jag låna?

Hur stort bolån du kan få baseras på många olika saker och är något som du kommer överens med din bank om. Banken tar bland annat hänsyn till:

  • Hur många ni är i familjen
  • Anställningsform
  • Hushållets inkomst
  • Hur mycket kontantinsats du kan lägga
  • Andra eventuella lån som du eller ni har sedan tidigare.
  • Månadsavgiften till föreningen (om du vill köpa bostadsrätt)

Kontantinsats

För att få ta ett bolån krävs att du har en kontantinsats om minst 15 procent av bostadens pris. En kontantinsats är den delen av köpeskillingen som inte täcks av bolånet.

Handpenningslån

Vid själva bostadsaffären behöver du betala en handpenning. Den betalas när du skriver under köpekontraktet och ska betalas tillbaka av säljaren när du får tillträde till din nya bostad.

Överbryggningslån

Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån för dig som tillträder din nya bostad innan du har hunnit sälja din tidigare bostad. Försäljningen av den gamla bostaden finansierar oftast den nya bostaden och om du inte har hunnit sälja den gamla bostaden uppstår en situation där du saknar köpeskillingen för den nya bostaden. Överbryggningslånet återbetalas så fort den gamla bostaden har blivit såld.

Bolånets storlek 

När du tar ett bolån för att köpa en bostad får bolånet utgöra högst 85 procent av köpeskillingen, det vill säga slutpriset för bostaden. Om du köper en bostad för 1 miljon kronor får lånet alltså inte vara mer än 850 000 kronor. Resterande 15 procent måste utgöras av en kontantinsats.

Amorteringskrav

Den 1 mars 2018 kom också ett skärpt amorteringskrav som innebär att banken också behöver ta hänsyn till lånebeloppet i förhållande till din inkomst. Nya låntagare med bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 % av bolånen utöver det gällande kravet.

  • Har du en belåning mellan 70–85% av marknadsvärdet ska du amortera minst 2 % av lånebeloppet per år.
  • Har du en belåning mellan 50–70% av marknadsvärdet ska du amortera minst 1 % av lånebeloppet per år.
 

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.