För en tryggare bostadsaffär
Köpguide
Att köpa ett nytt hem är ett av de större och viktigare besluten du tar i livet. För oss är det viktigt att du kan känna dig trygg och delaktig genom hela processen. Därför har vi satt ihop en köpguide som hjälper dig att få koll på hur ett köp går till, från början till slut. Lycka till med ditt bostadsköp!
När du hittat din drömbostad hjälper vi dig genom alla faser efter det att du och säljaren kommit överens om köpet, kontraktsskrivning, lån, försäkringar, lagfarter, med mera. Att köpa en bostad eller fastighet är en stor affär, men kom ihåg: vi finns här för att svara på alla dina frågor, stora som små.
Förberedelser
Börja med att försöka identifiera vad du har för behov. Vad är du ute efter? Vad har du för budget? Hur många rum vill du ha? Vilket område vill du bo i?
Se till att ha all finansiering med banken klar i god tid. Med ett lånelöfte vet du på förhand hur mycket du kan låna och är en trygghet för dig när du ska buda på en bostad. Lånelöftet innebär också att du tillsammans med banken tittar på hur mycket pengar du har möjlighet att betala i månaden för ditt boende. Vi hjälper dig gärna med bankkontakten, kalkylen och lånelöftet.
Få din bostad värderad
Äger du en bostad som ska säljas i samband med att du hittar en ny så hjälper vi dig med en kostnadsfri värdering så du vet hur mycket din bostad är värd. Då får du ett försprång när drömbostaden väl dyker upp. Kontakta oss så berättar vi mer hur vi tillsammans lägger grunden och skräddarsyr din bostadsförsäljning i sökande efter ditt nya drömboende. Fyll i formuläret lite längre ned på sidan så hör vi av oss för att boka en tid som passar dig.
Bevaka marknaden
Det är viktigare än någonsin att hålla sig uppdaterad om vilka bostäder som finns ute på marknaden. Att kolla någon gång ibland kan vara för sällan om du vill köpa bostad på en attraktiv marknad. Med vår bevakningstjänst håller vi dig uppdaterad om bostäder som matchar dina specifika önskemål och kriterier, redan innan de är ute på marknaden.
Om du är intresserad av en bostad, meddela mäklaren så fort som möjligt. Även om du inte vill lägga ett förhandsbud så kan mäklaren kontakta dig om någon annan vill köpa före visningen.
Visning
Visningen är kanske både det roligaste och viktigaste momentet i bostadsköpet. På visningen har du möjlighet att undersöka bostaden. Är det en bostadsrätt du tittar på läs igenom årsredovisningen, den redovisar hur det ser ut när det kommer till intäkter, utgifter, lån och underhållsplaner. Det är här du ser hur föreningen mår, vilka renoveringar som ligger i framtiden och vilka brister som kan finnas. Det är viktigt att få hela bilden av föreningens utveckling framåt.
Titta gärna även utanför bostaden, på läget och området. Hur är kommunikationerna? Finns det planer på ombyggnationer av området som kan påverka ditt boende och det framtida värdet? Se också till att du får se alla förrådsutrymmen, tvättstuga och liknande.
När du går på visning ger mäklaren dig en bostadsbeskrivning med all viktig information om fastigheten; hur huset är byggt, uppvärmningssystem, driftskostnader och vad som ingår. Är du på en husvisning så ska uppgifter om pantbrev och servitut finnas med här. Mäklaren beskriver bostaden så ingående som möjligt och svarar på alla dina frågor.
Våga fråga! Ingen fråga är för dum och det går alltid att ringa mäklaren efter visningen om det dyker upp några oklarheter. Det är inte billigt att köpa en bostad så det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite. Mäklaren kan även hjälpa dig att göra en boendekalkyl om du behöver hjälp med det.
Undersökningsplikt
Som köpare har du enligt lag något som kallas undersökningsplikt oavsett om det är en bostadsrättslägenhet eller en villa. Det innebär att du är skyldig att undersöka bostaden noggrant före köpet.
För att känna dig trygg och lära känna din nya bostad bör du låta en sakkunnig besiktningsman undersöka bostaden. Vi hjälper er gärna med att reda ut alla frågor och oklarheter gällande er undersökningsplikt.
Budgivning
Kort efter visningen kontaktar mäklaren dig för att stämma av intresset. En budgivning kan gå fort, därför är det bra att du har lånelöfte klart hos din bank så att du kan delta i budgivningen och inte riskera att gå miste om din drömbostad.
Det är lätt att dras med i budgivningen och buda högre än planerat. Bestäm ditt maxpris innan du ger dig in i budgivningen och håll fast vid det. När du har vunnit en budgivning, kontakta ditt bankkontor innan du skriver köpekontrakt.
Trygg affär med egitimering och verifiering av lånelöfte
För dig som är i köptagen är förtroendet för processen som allra viktigast i det här skedet av bostadsaffären. Vi arbetar enligt Mäklarsamfundets riktlinjer för prissättning och budgivning så att alla parter kan känna sig trygga. Budgivningen sker öppet via våra digitala tjänster så det blir enkelt för alla att följa.
För en tryggare budgivning erbjuder vi legitimering och verifiering av lånelöfte. Det innebär att ett bud på ett säkert och certifierat sätt kopplas samman med en budgivare som i sin tur kan styrka sitt lånelöfte via en säker koppling till sin bank. Är det så att du inte har BankID så kan du givetvis lägga bud på det traditionella sättet.
Vem får köpa?
Det är säljaren som bestämmer till vem han eller hon vill sälja, när och till vilket pris. Det betyder att säljaren inte behöver sälja till den som har lämnat det högsta budet. Säljaren är inte juridiskt bunden av ett löfte att sälja eller att sälja till det pris som har presenterats i marknadsföringen.
Kontraktsskrivning
Grattis, då är det dags att skriva kontrakt! Det är vid kontraktsskrivningen som köpet mellan dig och säljaren blir bindande. Kontraktsskrivningen sker oftast på mäklarens kontor. Först när kontraktet och överlåtelseavtalet är påskrivet är affären klar. Innan du skriver på kontraktet, försäkra dig om att du förstår vad som ingår i köpet.
I samband med kontraktsskrivningen betalar du handpenning, som oftast är 10 procent av köpeskillingen. Resterande del av köpesumman betalas på tillträdesdagen.
Tillträde
Nu kan du äntligen flytta in! Vid tillträdet blir du formellt ägare av bostaden. Tillträdet sker antingen på vårt kontor eller hos din bank. Ni skriver köpebrev och andra handlingar. Även resterande del av köpeskillingen erläggs. Nu får du nycklar och tillträde till din nya bostad.
Lagfart
Har du köpt en fastighet upprättas och undertecknas ett köpebrev på tillträdesdagen. Köpebrevet är ett bevis på att affären är genomförd och att fastigheten har fått en ny ägare. Det behövs för att du bli lagfaren ägare till fastigheten. Köpebrevet skickas sedan till Lantmäteriet och lagfarten införs i fastighetsregistret. Du betalar en procentuell avgift på köpeskillingen för lagfarten. Vid en bostadrättsaffär upprättas sällan något köpebrev i stället får du en kvittens på att betalningen är genomförd.
Teckna försäkring
En mycket viktig punkt för dig som köpare är att se till att kontakta ditt försäkringsbolag i god tid och teckna en försäkring som börjar gälla på tillträdesdagen så att du inte riskerar att din nya bostad står oförsäkrad. Andra saker som kan vara bra att tänka på redan från början är el, internet och adressändring.
Uppföljning
Nu är din affär avslutad. Det kan därför vara bra att veta att alla dokument och bilder är sparade för framtiden på Mina sidor.
Din åsikt är viktig!
Vi på Mäklarhuset arbetar aktivt med att utveckla och förbättra vår service mot dig som kund. Det är därför vi alltid gör en uppföljning efter varje avslutad affär. Uppföljningen består av en enkät som skickas ut till dig och den du har köpt bostaden av. Med hjälp av vår mäklarutvärdering kan vi ständigt bli bättre och utveckla våra mäklare, tjänster och företag.
Att tänka på inför flytt
När ni hittat ett nytt hem och ska lämna ert gamla så börjar arbetet med att planera själva flytten. Förutom att packa ned hela hemmet i flyttlådor, så finns det en hel del annat som kan vara bra att börja med i god tid. Följ vår flyttguide så klarar du flytten galant!
Låt oss värdera din bostad
Boka en kostnadsfri värdering och rådgivning för en lyckad bostadsaffär. Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss för att boka en tid som passar dig.