Guider & Tips
Högsäsong för fritidshus – här är tipsen för dig som vill köpa
Ämnen
Dela
Både semester och arbetsvanor har förändrats under pandemin, och allt fler söker fritidshus som också ska kunna fungera som året-runt-boende. Att köpa fritidshus kan till en början upplevas som en djungel, eftersom det finns andra aspekter att beakta än vid köp av en permanentbostad. Från vatten och avlopp till el och fiber – det här behöver du som går i köptankar ha koll på.
Årets fritidshussäsong är i gång för fullt och efterfrågningar som fick ett uppsving under pandemin – som fiber för att kunna arbeta på distans – lever kvar. På Mäklarhuset Norrtälje börjar förberedelserna redan under tidig vår, berättar Michelle Cardonius Friberg, fastighetsmäklare och delägare på kontoret.
– Startskottet går egentligen i januari. Sedan ökar utbudet gradvis under mars, april och maj, vilket är våra högsäsongsmånader, för att nå en topp som oftast sker i juni. Under högsommaren när många är på semester tar det en liten paus.
Högt tryck på marknaden
Det stora intresset för fritidshus speglas också i prisutvecklingen, som nådde nya höjder under pandemin. De senaste tolv månaderna har priserna på fritidshus ökat med 18 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.
– Utbudet är fortfarande för lågt för att möta efterfrågan. Idag kan fritidshus säljas för över miljonen, eller flera miljoner, och då vill man som köpare kunna utnyttja fastigheten året runt och inte bara under högsommarveckorna, säger Michelle Cardonius Friberg.
När är det då rätt tidpunkt att köpa? Enligt Michelle Cardonius Friberg ska man som köpare utgå från sina egna behov och när man vill börja nyttja fritidshuset.
– Vill man vara där under sommaren är det en stor fördel att köpa under tidig vår så att det finns tid att fixa till och ställa i ordning allt. Även hösten är en bra tid för marknaden med ett stort utbud. Om man inte riktigt vet vad man söker från början så är det en bra idé att börja under våren för att kunna avsluta det senast till hösten.
Utgå från intressen
Vid köp av fritidshus finns en lång rad valmöjligheter gällande läge, pris, bostadsform och faciliteter. Michelle Cardonius Friberg rekommenderar köpare att utgå från sina egna intressen och vad man tycker om för aktiviteter – framför allt vad man vill göra på sin fritid och vid ledighet – i valet av läge för fritidshuset.
– Tycker du om att paddla kajak eller bada så är det fantastiskt med ett havsnära boende, eller vid en sjö eller badplats. Medan du i inlandet kan gå i skogen och plocka svamp och bär. Så jag tycker att de egna intressena ska styra vart boendet ska ligga, säger hon.
Vad gäller faciliteter, som vatten och avlopp, brukar standarden skilja sig både mellan olika fritidshus och från permanentbostäder. Om det exempelvis bara finns ett utedass och toalettlösningen behöver ändras för att möjliggöra nyttjande av bostaden även vintertid, krävs ett tillstånd för avlopp för att bygga en vattentoalett. Om det inte redan finns ett godkänt tillstånd går det att söka.
– Det finns många olika toalettlösningar, men likt läget är det en viktig utgångspunkt att veta om du kan nöja dig med exempelvis en förbränningstoalett eller ett utedass, eller om du vill ha en vattentoalett eller WC. Det går såklart också att börja med en lösning för att sedan förändra den, säger Michelle Cardonius Friberg.
Ta vattenprov
Medan de flesta hus idag har el, är vattenlösningen också något som köpare bör undersöka. Om huset har så kallat samfällt vatten, alltså att en förening i området ansvarar för att förse hushåll med vatten, är det viktigt att veta om det är tillgängligt året runt eller endast under sommaren. Vissa fritidshus har också eget vatten i form av en brunn.
Vad gäller vattenkvalitet ska säljarna helst ha tagit prover så att det finns som underlag vid visningen, säger Michelle Cardonius Friberg. Om det inte finns så kan man skriva in i ett kontrakt att ett vattenprov ska tas, för att säkerställa att vattnet är tjänligt, alltså drickbart.
– Det blir oftast anmärkningar på vattenproverna som tas, men så länge det fortfarande är tjänligt så är det inget som man behöver bli avskräckt för.
Michelles 3 tips för dig som går i köptankar
Välj boendetyp: Börja med att bestämma om du bara vill ha ett sommarställe, eller om det ska vara ett boende som kan nyttjas året runt. Olika boendetyper kräver olika faciliteter i huset, och det kommer även att påverka prisbilden. Om du vill ha ett året-runt-boende behöver det till exempel vara vinterbonat, med tilläggsisolering och uppvärmning alla årstider. Huset behöver ha någon uppvärmningskälla, som direktverkande el, luftvärmepump, eller bergvärme, och till det gärna en eldstad.
Överväg längre pendlingsavstånd: Skillnaden mellan 1 eller 1,5 timme kanske inte gör så mycket, men att åka den extra halvtimmen kan ge dig en bättre omgivning och väldigt mycket mer för pengarna. Utvärdera din egen komfort och vad du är beredd att kompromissa med, så att du inte utesluter ett bra läge – för det är en av få saker som du inte kan ändra på i slutändan.
Kolla upp kollektivtrafik: Närhet till allmänna kommunikationer som bussar är också värdefullt, eftersom det gör att barn, släktingar eller vänner kan ta sig ut på egen hand. Det går inte att ha samma referenser som inne i stan med 100 meter till tunnelbanan, för det har nästan ingen ute på landet. Men finns det en buss som går tre kilometer från huset så är det fortfarande bra.
Michelle Cardonius Friberg
Fastighetsmäklare / Delägare
Ämnen
Dela