Guider & Tips

Hyr ut ditt hem – så går det till


Ämnen


Dela

Utnyttja att ditt hus står tomt! Att hyra ut sin bostad ger både en fin extra inkomst samtidigt som att någon faktiskt bor i huset och vaktar det medan du är borta.

Allt fler har upptäckt att det går alldeles utmärkt att hyra ut sitt hus när man inte själv nyttjar det. Ett tillskott i kassan och en skön förvissning om att någon bor i huset när du inte är där. Med Airbnbs stora genomslag har det blivit mycket enklare att lägga ut sin bostad för uthyrning och mer praktiskt än tidigare. Här kan du hitta någon som vill hyra en bostad på ett enkelt sätt. Genom att sköta sig som värd – och som gäst – ger bra poäng och rating, vilket gör att det blir tryggt för alla parter.

Hyra ut hus

För dig som vill hyra ut hus kan det vara bra att förbereda några saker på förhand, Att hyra ut huset till en hyresgäst är inte bara en extra inkomst av kapital. Det kan också kräva en del förberedelser innan själva uthyrningen tar plats.

Här är några korta användbara tips för dig som funderar på att hyra ut ditt hus. 

Vad tjänar man?

Du kan hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus och göra ett schablonavdrag på 40 000kr per år - plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten.  Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent. 

För dig som bor i bostadsrätt gäller lite andra regler. Framförallt måste föreningen godkänna om du får hyra ut eller inte. Uthyrning under en kortare tid för att dryga ut semesterkassan är inte alltid poppis, men ska du plugga eller behöver vara på annan ort under en längre tid går detta ofta smidigare. Det är upp till varje enskild förening att bestämma. Du kan också förvänta dig att föreningen vill ha en liten avgift för att täcka föreningens extra kostnader med uthyrningen. 

Läs mer om skattereglerna för uthyrning på Skatteverket.  

Är det säkert att hyra ut?

Se över din försäkring om vad som gäller vid uthyrning. Plocka bort sådant som du är rädd om. En inventarielista kan bli lite väl mastigt om man hyr ut sin permanentbostad. 

För en längre uthyrning är det bra att skriva ett kontrakt, det bör innehålla tydliga regler om vad som kan förväntas av båda parter, vad hyresgästen får göra och inte under tiden den hyr bostaden, samt bestämmelser om hyran. För dig som önskar hjälp med detta finns färdiga mallar att hitta online.

Vad måste jag göra som värd?

Plocka undan kläder och rensa ut så att dina gäster får plats med sina plagg och väskor. Försök att sätta dig in i dina gästers situation, de har betalat pengar för att bo hos dig. Fräscha lakan, bäddade sängar och handdukar till alla gäster är ett slags minimum att erbjuda. Det är också trevligt att ha lite kylda drycker, frukt och någon snacks för gäster som kommer sent fram eller om du bor långt ifrån en affär.  

Vad ska ingå i hyran? 

Det finns ett antal regler som behöver följas om du hyr ut ditt hus, din lägenhet eller delar av din bostad. Reglerna ser till att hyran är en så kallad skälig hyra. Reglerna ser olika ut beroende på vilken typ av bostad det handlar om, du kan läsa mer om exakt vilka regler som gäller för dig hos Sveriges Domstolar.  

När man hyr ut sin bostad under en längre tid brukar man tala om kallhyra. Då får hyresgästen betala alla löpande kostnader för till exempel el, värme, vatten och bredband utöver månadshyran. Räkna vad månadskostnaden är för bostadens drift för att sedan förmedla hyran till den som vill hyra bostaden andra hand. 

När du hyr ut under kortare period kan du fundera över om städning ska ingå eller erbjudas mot en peng. För en kortare uthyrning är det vanligt att ta betalt i kronor per natt, medan en uthyrning under längre tid ofta utgår från en månadshyra. Det är du som hyresvärd som bestämmer vad som ingår och inte ingår. Var dock tydlig med att redogöra för dina hyresgäster vad som gäller! 

Hur gör jag vid ankomst och avresa?

När du hyr ut din bostad under kortare tid, bestäm var och när överlämningen av nycklar ska ske. Sätt gärna ihop en skriftlig information kring de speciella saker man ska tänka på i ditt hem till den som ska hyra bostaden. Var finns brandsläckaren och var sitter huvudkranen till vattnet, vad är lösenordet till ditt wi-fi och hur sätter man på tv:n? 

En lista med instruktioner kring vad som gäller kring städning och skötsel kan också var till stor nytta. Ett telefonnummer till en granne som kan vara behjälplig vid små frågor kan också vara bra.

Och lämna också lite tips om grannskapet – kanske dina favoritrestauranger, promenadstråk, badställen och sevärdheter. Bästa bageriet och närmsta mataffär är också det uppskattade insidertips som dina gäster kommer att uppskatta!

Hyra ut rum

Om du har rum över som inte används kan du välja att hyra ut en del av din bostad. Om du bor i en bostadsrätt och själv ska bo kvar i en annan del av bostaden behöver du inget tillstånd från föreningen för att få hyra ut ett rum. Det är fortfarande viktigt att skriva ett kontrakt som tydligt beskriver reglerna, hyran och annat du tycker är viktigt som hyresvärd.

Vänta in rätt marknad för försäljning

Om du går i tankar om att sälja din bostad kan du använda vår kostnadsfria tjänst Förberedd, då får du din bostad värderad, fotad och förberedd för försäljning, så att du sedan kan invänta rätt läge på marknaden tillsammans med din mäklare. På så sätt går det även snabbare att komma igång med försäljningen när det väl gäller, och dessutom kunna nyttja din bostad själv eller via uthyrning under tiden. Läs mer om Förberedd.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.