Guider & Tips
Öka chanserna i en budgivning
Ämnen
Dela
Intervju med Danielle Wallster, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Täby/Danderyd.
Är det slumpen som avgör om du vinner en budgivning eller kan du påverka dina chanser genom strategiska knep? Enligt Danielle Wallster, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Täby/ Danderyd, kan du påverka budgivningen med hjälp av en strategi. Däremot bör man välja strategi utifrån bostadsmarknadens aktuella läge och vilka de andra budgivarna är. För dig som snart ska in i en budgivning har vi sammanställt några tips.
Först med att buda
När i tiden du väljer att gå in i budgivningen är ett effektivt sätt att påverka utfallet. Allt fler väljer att lägga ”dolda bud” vilket är ett "take it or leave it” bud som bara kommuniceras till säljaren utan de andra kundernas vetskap. Detta kan vara en vinnande strategi om det är ett så pass tilltalande bud så det känns som köparen köper loss konkurrensen så att säljaren väljer att inte invänta de andra kunderna men det finns även en risk för säljaren att någon annan kund eventuellt hade kunnat budat högre om budet hade kommunicerats öppet. Risken finns också att säljaren blir stött av att kunden tar kommandot för hur budgivningen ska utföras och därför väljer att enbart ta emot bud via en öppen budgivning.
– Jag anser att det är en fördel att vara tidigt in i budgivningsprocessen, inte minst för att ligga bra till mentalt hos säljaren. En bostadsförsäljning handlar mycket mer om psykologi än vad man kan tro och är det en kund som tidigt visar intresse för ens bostad så burkar man även ligga bättre till mentalt när det kommer till ett avslut, det handlar inte alltid bara om pengarna.
Något som blir vanligare är att vissa lägenheter inte kommer ut på den öppna marknaden, mäklaren säljer då under hand. Vid sådana tillfällen letar mäklaren aktivt efter bostäder åt sina säljare.
– Vi försöker hjälpa kunderna hitta sina drömboenden och i vissa perioder finns det inte ett tillräckligt stort utbud av bostäder på marknaden. Då finns det möjlighet att göra en anpassad matchning. Vi går då aktivt in och letar bostäder åt våra kommande säljare. Under 2022 har jag gjort 6-7 sådana matchningar som har lett till en försäljning där både köpare och säljare blivit mycket nöjda, menar Danielle Wallster.
– Under vissa perioder är det mer vanlig än andra. Under 2021- 2022 såg man en tydlig ”peak” på bostadsmarknaden, där flera bostäder hade galna budgivningar och ett tydligt tecken på att utbudet var mindre än efterfrågan på marknaden. Flertalet bostäder såldes innan visningen. Spekulanterna lade bra bud redan innan den öppna visningen, på en förhandsvisning vilket ledde till att flera säljare valde att ställa in sina visningar
Med tanke på hur marknadsläget ser ut idag så är det en hel del bostäder som säljs via "kommande försäljningar" där säljarna vill ta tempen på marknaden och kan tänka sig sälja om de får rätt pris och villkor. Genom detta sätt så arbetar mäklarna med sina interna spekulantregister och har privatvisningar. Ger du som kund ett bra bud och är lyhörd på andra avgörande villkor så som tillträde eller andra önskemål så finns chansen att säljaren väljer att sälja bostaden utan att gå ut med en öppen försäljning. Danielle Wallster har jobbat som fastighetsmäklare i 8 år och ser att det är en återkommande strategi.
Små eller stora summor
Genom att buda små summor i taget kan du testa de andra budgivarna och samtidigt kontrollera prisutvecklingen. Väljer du istället att buda höga summor i intervallerna signalerar det beslutsamhet vilken kan skrämma bort andra budgivare. Enligt Danielle Wallster finns ingen strategi som fungerar alla gånger utan det handlar om att förstå vilka de andra budgivarna är och välja strategi efter det. Här kan man se tydliga mönster bland budgivare i olika åldrar och ekonomiska förutsättningar.
– Beroende på hur erfaren bostadsköpare man är ser vi olika mönster i budgivningsstrategin. Personer som vanligtvis har bättre ekonomi lägger oftast på mer i sina höjningar medan vissa lägger lägre summor, som 5000 kr i intervallerna. Enligt regelverket får du lägga vilket bud du vill. Dock är rekommendationen att lägga 10 000 kr i lägsta intervall då det håller budgivningen på en bra nivå.
Mentala gränser
Som budgivare är det omöjligt att veta hur de andra budgivarna tänker. Däremot finns det vissa praktiska faktorer som påverkar budtaket, som var lånelöftet ligger och priset per kvadratmeter. Genom att ha koll på marknaden och det genomsnittliga kvadratmeterpriset i området, vet du ungefär var de andra budgivarnas mentala prisgräns eventuellt kan ligga.
– Kvadratmeterpriset har betydelse och är främst jämförbart vid köp av lägenhet. I Stockholms innerstad talas det mycket om kvadratmeterpriser. Däremot gäller det inte villamarknaden på samma sätt eftersom det inte tar hänsyn till flera andra avgörande parametrar som exempelvis hur stor tomten är etcetera, säger Danielle Wallster.
Danielle Wallster
Fastighetsmäklare
Fler frågor om budgivning?
Om du har fler frågor om hur en budgivning går till, eller funderar du på att hitta en ny bostad, så kontakta en mäklare på din ort. Då kan du få hjälp med dels frågor om köp- och sälj processen och även möjlighet att boka en kostandsfri värdering.
Ämnen
Dela