Guider & Tips

Second hand-inspiratören: Välj saker som bär på en story


Ämnen


Dela

Att handla och inreda second hand blir allt mer populärt. Vi pratade med inspiratören Karolina Valier Furtenbach som gjort det till en livsstil att bara inreda med redan använda saker. Vad ska man ha för strategi när man är i en second hand-butik? Och vad är hennes bästa loppisfynd? 

Karolina Valier Furtenbach är kommunikatören som blev second hand-inspiratör med sina instagramkonton fraufurtenbach och Brukshuset Granebo. Tillsammans med sin man Micke inreder hon ett hus på landet och vill inspirera andra att välja samma väg. 

–Vi vill visa att man kan inreda ett helt hus med second hand, det har vi gjort till 99 procent. Det är ett pusslande såklart, det skulle vara enklare att riva ut och köpa nytt, men vi jobbar inte så, säger Karolina.

Second hand, vintage, återbruk, loppis … kärt barn har många namn eller finns det någon skillnad? 

–Second hand kan vara relativt nyproducerat. Vintage är ofta prylar och kläder av en högre kvalitet och ska helst vara minst 25 år gamla. Loppis är en enklare butik där det är billigt, mixat och blandat. Återbruk för mig handlar om det kreativa där man ger föremål ett nytt utseende, funktion eller användningsområde.  

 

Saker som bär på en historia

Karolina berättar att det för henne är en slags terapi att handla på second hand och en livsstil som väcker en kreativitet som hon mår bra av. Förutom att det är bra för hennes plånbok. 

– Sakerna får också ett större värde för mig, när det finns en story bakom. Jag minns var jag har köpt sakerna och vad de har för historia. Jag får mervärdet och storyn och blir mindre benägen att tröttna på det. Dessutom vet jag att jag bidrar till social hållbarhet då många second hand-butiker drivs av hjälporganisationer som i sin tur värnar det sociala ansvaret. 

 

Olika stilar inom second hand 

Det är lätt att tro att second hand är en viss inredningsstil, men så är det inte, menar Karolina. Retro, lantligt, bohemiskt, industriellt är bara några exempel på de många olika inredningsstilar som finns att hitta second hand. Många blir överväldigade och vet inte var de ska börja. Ett knep är att ta reda på vad man tycker om, att man tar tid på sig och lyssnar inåt. 

–Vad får mig att må bra? I vilka miljöer trivs jag? Vad påverkar mig positivt? Eller tvärtom, vad tycker jag inte om? När du vet vad du gillar, kan du rikta in dig på den stilen. Gå till en större välsorterad butik med bredd av olika tidsepoker och inriktningar.

 

Strategin i butiken

Vi frågar Karolina hur man ska gå tillväga för att hitta rätt på en loppis och hon berättar att hon har en lista i sin mobil som hon fyller på med det hon behöver. På listan står allt från förlängningssladdar till olika klädesplagg, och de börjar med att kolla efter de prylarna. 

–Var inte rädd för att lyfta och gräva! Jag brukar också ta en kundkorg och gå metodiskt till väga, där jag skannar av hylla för hylla. En annan strategi är att ser jag något jag tycker om lägger jag ner det i korgen direkt. Innan kassan går jag och min man igenom sakerna tillsammans. Det kan hända att vi lägger tillbaka flera saker.

 

Adventskalender för julinspiration

För att inspirera till en mer hållbar jul startade Karolina och maken inför julen 2023 en loppisjulkalender på Instagram där de fyllde luckor och lådor i sitt kök med loppade prylar och second hand-saker.

–Vi hade bokstavligt lucköppning varje dag med någon julig grej som vi fyndat. Som en gammal, naggad Grön Anna-kopp utan öra, som blev en jättefin kruka för en hyacint. Jag vill visa hur man kan använda saker på andra sätt än hur det är tänkt från början. Vi lät också våra följare skicka in förslag på saker att fylla luckorna med. 

Till sist, vilket är ditt bästa loppisfynd?

–Jag brukar säga att jag och min man är varandras bästa loppisfynd, vi har båda varit gifta tidigare, skrattar Karolina och fortsätter:  

–Annars är det en större väska i näverslöjd som jag köpte i Bollnäs 2013. Jag använder den i stort sett varje dag och den blir bara vackrare för varje år som går. 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.