Nytt hem
Sju tips att tänka på när ni ska flytta ihop
Ämnen
Dela
Dags att flytta ihop med älsklingen? Grattis! Men du, först lite praktikaliteter, om ni ska köpa en gemensam bostadsrätt är det en stor affär. Hur vet man om föreningen har bra ekonomi och hur får man koll på sina kostnader? Flytten innebär också en ny juridisk situation där sambolagen är bra att känna till. Vi bjuder på sju tips när du ska bli sambo och köpa bostad.
Fundera på om du måste sälja först
Det händer mycket på bostadsmarknaden för tillfället och det kan kännas tryggare att sälja befintlig bostad först. Då vet du hur mycket du har att röra dig med vid köpet av nästa boende. Särskilt gäller detta unga hushåll som ofta har en stor belåning. Läs mer om detta i vår tidigare artikel.
Din mäklare kan tipsa om ny bostad
Är det dags att byta område eller kanske rent av flytta till ny ort? Mäklarhuset är en rikstäckande kedja så oavsett om du söker bostad i storstad eller på landsbygden kan vi hjälpa er att hitta rätt.
Skaffa dig luft i hushållsekonomin
Låna inte upp hela lånelöftet som du har fått av banken. Det är bättre att söka efter en bostad som är lite billigare. Satsa hellre på att lägga det ekonomiska utrymmet på en buffert.
Gör en budget och för örnkoll på kostnaderna
Det är inte bara räntekostnader som ska fördelas. Även vardagsekonomin är viktig att få koll på. Gör en budget! Gå gärna in på konsumentverket och gör en beräkning om vad som ryms inom er ekonomi för mat, kläder, hygienartiklar, möbler, städartiklar, bredband, tv och telefon med mera.
Fler tips hos Konsumentverket
Förhandla och jämför
Frågan är fri! Ta hem offerter från banker, försäkringsbolag och andra hushållsrelaterade leverantörer innan ni skriver avtal. Några hundralappar här och där en bra grund till ett klokt sparande.
Läs på om sambolagen och skriv ett samboavtal
När ni väl är på plats i bostaden är det läge att överväga om ni ska skriva samboavtal. Genom att skriva ett samboavtal kan ni kringgå sambolagen, helt eller delvis. Sambolagen säger att värdet av bostaden och inventarier som har köpts fo¨r gemensamt bruk ska delas lika vid separation. Detta gäller oavsett vem som har betalat eller vem som står på kontraktet. Du kan till exempel välja att reglerna inte ska gälla bostaden men allt annat. Eller tvärtom. Därför är det en bra idé att dela på kostnaderna och spara och skriva under köpehandlingar och kvitton på större inköp.
Engagera dig i föreningen och gå på stämman!
När du flyttar till din nya bostadsrätt är det bra om du engagerar dig i bostadsrättsföreningen. Som du säkert känner till är en bostadsrättsförening en demokrati där alla andelsinnehavare har rösträtt på stämman. För att föreningen ska fungera så bra som möjligt behövs därför engagerade medlemmar och som aktiv medlem i föreningen får du insyn i arbetet och kan påverka ekonomin, din bostad och fastigheten.
Ämnen
Dela