Nytt hem
Skriva köpekontrakt och överlåtelseavtal för hus och bostadsrätt
Ämnen
Dela
När budgivningen är avslutad är det dags är det dags att skriva uunder ett köpekontrakt. Det är inte förrän köparen och säljaren har signerat köpeavtalet som bostadsaffären blir juridiskt bindande.Här berättar vi vad som ska ingå i kontraktet och vad som skiljer ett köpekontrakt från ett köpebrev.
Vad är köpekontrakt och överlåtelseavtal?
När man köper ett hus/villa det själva fastigheten som man köper och då skriver man på ett köpekontrakt. Är det däremot en bostadsrätt är det rätten att bo i bostaden som byter ägare. Köpet är då en form av överlåtelse och regleras av ett överlåtelseavtal. Bostadsrätten kan även överlåtas genom arv, testamente eller gåva.
Köpekontrakt knyter ihop bostadsaffärerna
I de flesta fall träffas köpare och säljare för kontraktsskrivning tillsammans med mäklaren på mäklarens kontor. Vid mötet går mäklaren igenom kontraktet, överlåtelseavtalet, i detalj. Om det då är någon del som du tycker är oklar eller inte förstår, tveka inte att ta upp det.
Be gärna mäklaren om att få en kopia på köpekontraktet i förväg. Det är alltid bra om man kan få läsa igenom avtal hemma i lugn och ro innan man träffas. Då får du också tid att skriva ner eventuella frågor till mäklaren som rör kontraktet.
Det är först när både säljare och köpare har undertecknat köpekontraktet som bostadsaffären är avslutad. Innan dess är ingen av parterna bundna till bud de lagt under budgivningen och kan därmed dra sig ur.
När väl kontraktet är underskrivet så har köparen vanligtvis fem bankdagar att betala handpenning, oftast är det 10% på köpeskillingen. Resterande betalas vid tillträdesdatum, vilket brukar ske på banken eller hos mäklaren. När det är klart får köparen nycklarna till sin nya bostad.
För bostadsrättsköparen
I samband med köp av en bostadsrätt deponeras handpenningen hos mäklaren tills du blivit medlem i föreningen och köpet kan genomföras. Resten av köpesumman betalas på tillträdesdagen.
Skillnaden mellan köpebrev och köpekontrakt
Det som skiljer köpebrevet från köpekontraktet är att köpekontraktet binder parterna till affären och innehåller alla eventuella villkor för affären. Köpebrevet är ett bevis på att bostadsaffären faktiskt är betald och att bostaden eller fastigheten har fått en ny ägare.
Detta ska ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal innehålla
Det finns många viktiga punkter som ska finnas med i köpekontraktet eller överlåtelseavtalet oavsett om det är en bostadsrätt, ägarlägenhet eller villa.
- Kontraktet måste vara skriftligt.
- Priset på bostaden.
- Summa för handpenning.
- Bostadens skick
- Om köpet är förenat med några villkor.
- Tillträdesdag, när köparen för tillgång till bostaden.
- Vara undertecknat och daterat av både köpare och säljare.
- Uppgifter om säljaren och köparen.
- Om bostaden säljs gemensamt med någon krävs det även underskrift av make/maka/sambo.
- Bostadsrätt: Uppgift om lägenheten (lägenhetsnummer, adress, föreningens namn och organisationsnummer)
- Villa: Fastighetsbeteckning
- Villa: Säljares namnteckning måste bevittnas för att köparen ska få lagfart. Gäller oftast köpebrevet som skrivs vid tillträdet.
- Det ska även innehålla en överlåtelseförklaring som förklarar att äganderätten övergår till köparen.
Fullmakt
Kan du inte själv närvara vid kontraktsskrivningen kan du be någon skriva under kontraktet åt dig. En fullmakt måste då skrivas som ger personen rättighet att utföra detta åt dig, fullmakten måste vara underskriven av dig för att den ska vara giltig.
Ämnen
Dela