Hemkunskap

(S)parekonomin ett knivigt kapitel


Ämnen


Dela

Händer det att ni blir oense om något som rör ekonomin? Då är ni inte ensamma! SBAB:s undersökning visar nämligen att större inköp och sparande toppar våra ekonomiska bråk.

-Du köpte en cykel förra året, så nu drar jag till Mallorca en vecka.

-Taket håller visst, vi byter golv istället., det syns ju i alla fall.

Händer det att ni blir oense om något som rör ekonomin? Då är ni inte ensamma!  SBAB:s undersökning där drygt 1000 personer svarat, visar nämligen att större inköp och sparande toppar våra ekonomiska bråk. Mindre vanligt är att bråka om pengar till barnen och om man ska amortera eller inte.

 Vi ville veta mer om hur svenska familjer planerar sin ekonomi och vad man är oense om i sin ekonomi, om man nu är det. Större inköp och sparande är det som toppar de ekonomiska bråken i svenska familjer. Mycket handlar om att kompromissa i ett förhållande, men kanske inte i allt. Här bör den som har mer kunskap få en starkare röst i vad som ska prioriteras tycker jag. Kompromissandet i hur man prioriterar större inköp kan ju faktiskt leda till att det regnar in på det nya golvet. Om en vill prioritera att laga taket och den andra vill lägga nya golv. Och den som vill ha ett nytt golv får sin vilja i hur att prioritera igenom.

Bråken om sparande är ju individuellt, jag kan tänka mig att det förekommer att en vill spara mer än den andra i ett förhållande, men också att man sparar till olika saker och att en kanske har större sparutrymme. Den ena vill spara först och köpa sen, men partnern tycker man kan ta på avbetalning. Det viktigaste här är att prata om det innan det blir bråk.

Michelle Felixson

Claudia Wörnmann,

Boendeekonom, SBAB

Genom att i ett tidigt prata om ekonomi kan ni bygga upp en grundidé för hur ekonomin ska skötas och hur ni vill prioritera, vilket garanterat minskar risken för bråk i framtiden. Träffas man och bygger sin relation i unga år är det viktigt att fundera på hur framtiden kan komma att se ut. Det man kommer överens om i början passar när man går in i relationen, då allt kanske är ganska lika. Och inkomster och utgifter tenderar att öka med åldern. Ju större summor som snurrar i en familj desto större kan osämjan bli. Från det att ni träffas förändras alltid något, den ena är barnledig och den andra gör karriär, en tjänar mindre och en mer. Då bör man se över det ekonomiska upplägget.  Det är bra att göra ett bokslut och gå igenom ekonomin en eller ett par gånger per år.

I början av en relation, oavsett vilken relation det är, kan man lättare prata om hur man vill ha det. Gör ett framtidskontrakt, så ni har en bas att stå på. Det är många som fastnar i en gammal vana trots att förutsättningarna, både inkomster och utgifter förändras, vanan rullar på och till slut blir det orättvis. Först när något händer inser man att det upplägg man haft kanske inte var så bra. Bästa sättet att förebygga dessa situationer som kan leda till konflikt är att en kontinuerliga genomgången. Se det som ett bokslut med ett rättvisetänk.

Vår undersökning visar dock att 92 procent av männen och 90 procent av kvinnorna upplever att deras ekonomiska upplägg som rättvist.

34 procent anser att det är ganska svårt att ändra nuvarande ekonomiska upplägg till ett bättre, 31 procent av männen och 36 procent av kvinnorna. Det vanligaste svaret på frågan om hur man valt det ekonomiska upplägget är att det bara blivit,­­ inget man diskuterat (46 procent). 31 procent svarar att det är ett väl avvägt beslut som man diskuterat innan. 21 procent minns eller vet inte hur de kom fram till det ekonomiska upplägget.

SBAB frågade också om man känner sig ekonomiskt jämställd sin partner, om man till exempel skulle klara sig lika bra på varsitt håll om man separerade. Med samma möjlighet att utöva fritidsintressen och unna sig något efter att räkningarna är betalade. 22 procent av männen svarar att de inte skulle klara sig lika bra som sin partner, att jämföra med 36 procent av kvinnorna.

Det här med att inte känna sig jämställd sin partner handlar mer om att kvinnor generellt tjänar mindre än män än om hur man löst det ekonomiska upplägget i sitt förhållande. Därmed inte sagt att du inte ska ta din ekonomi på största allvar..


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.