Hemkunskap
Golvvärme – för och nackdelar
Ämnen
Dela
Att ha det varmt och gott kan ordnas med golvvärme. Här listar vi vad som är bra och aningen dåligt med golvvärme.
Det finns framförallt två olika typer av golvvärme: Vattenburen och elburen. Elvärmesystemen bygger oftast lite mindre på höjden och är ett snabbare system än vad vattenburen golvvärme är. Vattenburen golvvärme är en bra lösning om man har värmepump.
Men du kan såklart kombinera båda systemen och även ha andra värmekällor. Kanske vill du ha olika värmekällor i olika rum? Kolla med fackhandeln, el-och VVS-installatörer om vad som är bäst för just din bostads förutsättningar.
Fördelar med golvvärme
- Skönt och behagligt, är det varmt och gott om fötterna kan ofta temperaturen i rummet sänkas något utan att värmekomforten försämras..
- Sprider och fördelar värmen bra i rummet, eftersom hela golvet är som en stor radiator.
- Osynligt – golvvärmen är inte skrymmande som radiatorer kan vara. Rummet blir ”rent” och lätt att möblera! Dessutom, kvalster trivs inte på varma golv!
- Perfekt i våtutrymmen - torkar upp fuktiga ytor snabbt. Även praktiskt i hallen och köket.
- Energieffektivt ihop med värmepump (t.ex. bergvärme). Om du redan har ett vattenburet system är det lätt att ansluta vattenburen golvvärme till detta.
- Kakel och klinker som är perfekt att kombinera med golvvärme efter som det är material som leder värme väldigt bra.
Nackdelar med golvvärme
- Kräver bra isolering! Annars kan energiförbrukningen öka. Om underlaget är dåligt isolerat så försvinner värmen ner i marken.
- Trögt system vid snabba temperaturväxlingar utomhus. Vattenburen värme ingjutet i betongplattor behöver lite tid att reglera sig.
- Kan ge kallras vid äldre fönster.
- Kan vara svårt att kombinera med massiva trägolv eftersom trä är ett levande material som inte leder värme speciellt bra. Ju tunnare trägolv desto bättre! Be en fackman om hjälp!
Ämnen
Dela