Bygg & fixa

Bygga om bostadsrättens kök eller badrum? Så gör du det på rätt sätt


Ämnen


Dela

Kanske har köket eller badrummet i din bostadsrätt sedan länge passerat sitt bäst-före-datum. En renovering är ofta en investering – så se till att det görs på rätt sätt!

Är det snart dags att göra slag i saken – att få en samtida känsla och modern bekvämlighet i ditt kök och badrum? Vare sig du vill uppgradera standarden med nytt kakel eller göra en storrenovering är det alltid bäst att stämma av mot bostadsrättsföreningens stadgar innan du drar igång arbetet. I föreningens stadgar framgår vad vilka förändringar du får göra och inte får göra i bostadsrätten.  

Bostadsrättsföreningen ska godkänna

Ofta krävs bostadsrättsstyrelsen godkännande för att exempelvis byta vattenanslutningar, avlopp, ventilation och att installera ny fläkt eller handdukstork. Och, naturligtvis måste du få tillstånd om du vill flytta badrummets eller väggarnas placering i din bostadsrätt.

Kontakta styrelsen

Kontakta sedan bostadsrättsföreningens styrelse för att höra om tidigare diskussioner förts i frågan. Det är föreningen som har ansvar för fastigheten och dess fasad. Eftersom nya balkonger innebär en väsentlig förändring av fasadens utseende ska beslutet enligt bostadsrättslagen fattas av en föreningsstämma.

Våtrum extra utsatta

Särskilt noga ska du vara när du renoverar toalett, badrum eller tvättstuga – eftersom dessa klassas som våtrum. Här utsätts ju delar av golv och väggar för vattenspolning och alla ytor utsätts regelbundet för hög luftfuktighet. Anlita därför alltid en entreprenör som är våtrumsbehörig för sådana arbeten.

Reglerna för våtrum är idag ganska stränga och invecklade, så även om du är händig eller praktisk är det bäst att anlita en hantverkare med rätt utbildning.

Anlita en behörig entreprenör

Välj en byggfirma som är auktoriserad för våtrum enligt Byggkeramikrådets branschregler för våtrum, BBV, eller Golvbranschens våtrumskontroll, GVKs regler ”Säkra våtrum”. Skulle en vattenskada uppstå i framtiden, så vill försäkringsbolaget veta att den renovering som gjorts blev fackmannamässigt utförd. 

Använd godkända produkter och material

Fukt- och vattenskador är bland de vanligaste olyckorna i våra bostäder. Därför är det oerhört viktigt att du – och den entreprenör som hjälper dig i arbetet – är noga med att välja produkter som är vattenavvisande, testade och godkända för sitt ändamål. 

Våtrum byggs ofta om med keramiska material, våtrumsmattor eller särskilda målningssystem. De regler som företagen ska följa, definierade av branschorganisationerna, är utformade för att uppfylla Boverkets byggregler, BBR.

Försäkra dig om att alla de detaljer och byggkomponenter som används – såsom golvbrunnar, armaturer, våtrumsskivor, ytskikt och tätskikt är godkända av respektive branschorganisation.

Be om intyg från hantverkaren

Be att få se montörens behörighetsbevis för att vara säker på att hen har den kompetens som arbetet kräver. Efterfråga också en kopia på våtrumsanmälan innan renoveringen drar igång. En våtrumsanmälan visar att arbetet har utförs just enligt gällande branschregler och redovisar de tekniker, material och produkter som används.

Våtrumsanmälan är en värdehandling och därmed en trygghet för dig om något skulle gå snett.

När arbetet är klart, be om ett också om ett våtrumsintyg. Den dag du vill sälja din bostadsrätt har du då också ett bevis på att arbetet är utfört på just ett fackmannamässigt sätt. 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.