Nytt hem

Tips till dig som vill köpa fritidshus


Ämnen


Dela

Om du drömmer om fritidshus-livet är du inte ensam. Det gäller att ha koll på vad man köper - även när man köper ett litet enkelt fritidshus. Vi bjuder på några tips om vad du ska tänka på vid ett köp av fritidshus.
 

Många kanske tänker att det inte är lika stor sak att köpa fritidshus som att köpa ny permanentbostad. Men även här gäller det att vara noggrann och inte göra något förhastat.

Checklista

  • Fasaden 
    Kontrollera att fasaden är fri från påväxt och färgen utan sprickor. Är panelen frisk i nederkant eller känns träet mjukt? Är fasaden putsad, kontrollera att den är hel och se till att åtgärda sprickor på ett fackmannamässigt sätt.
  • Taket
    Kontrollera att alla pannor ligger på plats och är hela. Pannorna ska fungera vattenavvisande, om de inte är täta ska underlagspappen ta hand om vattnet som läcker igenom. Har huset har ett platt eller låglutande tak är det extra viktigt att kontrollera taktäckningen. Denna konstruktion är mycket skadebenägen. Enklast kontrolleras detta på vinden.Kontrollera om väggarna är fuktiga, känns det fuktigt, luktar det jord eller luktar det ruttet trä? Den mest kritiska perioden är juli-september.
  • Dörrar och fönster
    Kontrollera fönster och dörrar om målningen är täckande och utan sprickor och är glaskittet utan sprickor? Är virket i bågar och karm friskt och hårt?
  • Vinden
    Luktar det friskt på vinden? Finns det tecken på fuktskador såsom färgförändringar, svarta prickar eller ruttna brädor?
  • Källaren
    Källare bör ha ett trefaldigt fuktskydd: dagvattensystem som avleder vatten som träffar husets tak, dränering som hindrar markvattnet att komma i kontakt med huset samt ett fuktskydd i form av värmeisolering eller en fuktspärr.
  • Dränering
    Hur ser marken ut runt huset? Se till att det inte finns några närliggande sluttningar som medför att vatten rinner mot huset.
  • El
    Klarar huvudsäkringen av att du kör element, varmvattenberedare och spisen samtidigt?
  • Vatten och avlopp
    Kolla vattentillgången och vattenkvalitet om huset har egen brunn. Det bör göras regelbundet, inte bara vid köpet. Livsmedelsverket rekommenderar att man provtar sitt vatten minst vart tredje år. Här hittar du information om dricksvatten från egen brunn. Finns det en tank eller trekammarbrunn kontrollera att avloppet är godkänt av kommunen.
  • Eldstäder och skorstenar
    Ta reda på om det finns sotningsprotokoll och att brandskyddskontroller har genomförts. Om säljaren inte har det, kan du vända dig till kommunen för att se om de har dokumentation kring detta.?Vill du vara på säkra sidan är en provtryckning med en sotare lämplig att göra.
      



Standard och bekvämlighet

 
Renovering?

Tänk efter hur mycket tid du vill lägga på renoveringar och underhåll. Fritidshus kräver ofta mer tid och engagemang än man tror. Gå igenom besiktningsprotokollet noga. Kolla även om det finns möjligheter att bygga ut eller bygga gäststuga på tomten. 

Vill du jobba från stugan?

Fritidshusets syfte har förändrats mycket det senaste året. Många har vant sig vid att arbeta hemifrån och vill fortsätta med hemmajobb på deltid även efter pandemin. Det ger en möjlighet att åka till fritidshuset både oftare och under längre perioder. Men nya vanor ställer nya krav på fritidshuset. Till exempel har en snabb internetuppkoppling med fiber blivit viktigare. Hur ser de möjligheterna ut för fritidshusen du kollar på?

Sophämtning, el, vatten och avlopp

Sophämtning kan ofta vara dyrare i fritidshusområden. Kolla med mäklaren om det finns kommunalt vatten och avlopp, eller om det planeras. Om du vill vistas året om i ditt fritidshus behöver du även kolla upp om det finns vatten under vinterhalvåret. 

Samfällighet

Är fritidshuset en del i samfällighet, det kostar också pengar årligen. Det är bra att kolla upp vad det innebär att vara med och vilka planer finns framöver.

Kolla upp kollektivtrafik

Närhet till allmänna kommunikationer som bussar är också värdefullt, eftersom det gör att barn, släktingar eller vänner kan ta sig ut på egen hand. 

Lär känna området

Om du letar fritidshus i ett för dig okänt område är det bra att lära känna det innan du köper. Även om du inte kommer spendera lika mycket tid där som i ditt hem vill du inte få oväntade överraskningar. Därför är det smart att till exempel kolla upp om det går att bada i sjön, om det låter mycket från tågrälsen där borta, eller om det finns servitut som innebär att en vandringsled går längs tomten.

Köparen har undersökningsplikt

Fritidshus köps, precis som villor, i befintligt skick och det är du som köpare som ansvarar för att besiktiga huset. På visningen bör du noga kontrollera alla synliga ytor i huset och även använda luktsinne och hörsel för att upptäcka eventuella fel. Var uppmärksam på tak, våtrum, vvs-installationer och riskkonstruktioner som krypgrunder och vindar – finns det fuktfläckar eller mögeldoft? Kontroll av elen ingår normalt sett inte i husbesiktningen, men kan beställas extra. Vi rekommenderar att du anlitar en behörig besiktningsman. 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.