Hemkunskap

Frisk luft hemma?


Ämnen


Dela

Avgaser, pollen och föroreningar. Smutsig luft är något vi associerar med främmande miljöer och sådant vi tvättar bort när vi kommer hem. Men vi andas in hälsoskadlig luft också där vi minst anar det: I våra egna hem.

Vi som bor i Sverige spenderar nittio procent av vår tid inomhus. Runt hälften av denna tid tillbringar vi i våra hem. Därför är det klokt att fundera på vad luften i din hemmamiljö faktiskt består av, och hur du kan förbättra den.

Inomhusluften förorenas

Din inomhusluft förorenas på flera sätt – av partiklar från själva byggnaden, din inredning och – inte minst – dig själv. Konsekvenserna av en alltför dålig luft hemma kan ge dig huvudvärk, illamående, trötthet och yrsel. Ventilation är därför A och O för att du ska må bra hemma.

Rätt byggnadsmaterial

För att huset i sig ska vara friskt krävs att det är byggt med rätt material och rätt metod. Om exempelvis fukt eller hälsovådliga ämnen fångas kvar i huset utan att vädras ut, kan det bli en hälsofara för dig och din familj. När du ska flytta är det viktigt att du låter besiktiga den nya bostaden även av denna orsak.

Kemikalier från inredning

Även din heminredning kan innehålla farliga partiklar. Flamskyddsmedel är vanligt i exempelvis mattor, elektronik, textilier och möbelstoppning. Med tiden frigörs dessa kemikalier i inomhusluften och binds med de partiklar vi andas in eller får i oss när vi äter.

Koldioxid från tända ljus

Dessutom förorenar vi själva inneluften på olika sätt, genom till exempel parfym, rengöringsmedel, matos och inte minst med koldioxid från tända ljus, brasor och vår egen utandningsluft.

En sund hemmamiljö kräver ett väl fungerande ventilationssystem som konstant vädrar ut den gamla, använda luften – från kök och badrum, det vill säga de rum där luften ”förorenas” mest, genom fukt, os och dofter. Lika viktigt är att ny, ren och frisk luft sugs in i sovrum och vardagsrum.

Varningstecken

Kondens på insidan av sovrumsfönstret, kvardröjande matos eller antydan till fukt eller mögel på innertak i badrummet är alla tecken på att något att på tok med ventilationen.    

Ventilationen ska vara anpassad till just din bostad. Skulle du bygga om hemma måste du läsa på, så att du inte förstör systemet. Om du exempelvis byter värmekälla i ett hus med självdrag, riskerar du att rubba hela systemet, med dålig luft, energislöseri och högre kostnader som följd. Anlita alltid en ventilationsexpert innan du gör stora förändringar i din bostad

Mät radon

Radon är en annan osynlig bov som kan förorena din hemmaluft. Om du inte redan har gjort en radonmätning så är det hög tid nu. Att leva med förhöjda radonvärden är rentav farligt – och det går att sanera.

Det är alltid byggnadens ägare som har ansvaret för att ventilationssystemet fungerar som det ska. I en bostadsrättsförening är det föreningens styrelse som ansvarar för underhållet.

Så kan du få bättre luft hemma

Varje dygn andas du som vuxen drygt 20 000 liter luft och merparten är inomhusluft. Se till att luften du andas är frisk!  

  • Få in frisk luft. Finns det uteluftsventiler i husets sovrum? Ny luft ska komma in genom hemmets vardagsrum och sovrum. Saknas det ventiler kan de ha försvunnit i en renovering. Ta fram dem igen eller installera nya. Du kan undvika att jobba mot naturen genom att läsa på. Då får du större utdelning av plantorna ­– och ger dig själv andrum.  
  • Rengör alla frånluftsfläktar från damm och fett. I badrummet behöver du dammsuga/torka av ofta och köksfläktens filter ska diskas regelbundet.
  • Håll dina ventiler öppna och rena. Både på insidan och utsidan.   
  • Fixa korsdrag! Ett kort och intensivt korsdrag är 15 gånger mer effektivt än en vanlig vädring. Det är viktigt att du regelbundet byter ut den förorenade luften hemma – särskilt när du har haft levande ljus eller tänt en brasa.
  • Var uppmärksam på immiga fönster, matos som hänger sig kvar och kvarvarande imma efter duschen. Då är det troligen dags att göra något åt ventilationen.
  • Dammsug ofta. Farliga partiklar samlas och fastnar i damm. Är du känslig ska du kanske undvika att ha heltäckningsmattor i hemmet.
  • Granska dammsugaren. Är den gammal och luktar illa? Dags att byta ut! En bra dammsugare har ett filter som inte släpper ifrån sig farliga dammpartiklar tillbaka ut i rummet.
  • Läs på. Lär dig vilka ämnen du ska undvika när du köper ny inredning och vädra nya produkter som mattor och textilier innan du tar in dem.
  • Stäng av alla apparater. Elektronikartiklar som är varma ger ifrån sig skadliga ämnen. Stäng alltid av dem när de inte används.
  • Tvätta sängkläderna – inklusive täcken och kuddar – regelbundet.
  • Gör en radonmätning
  • Kontrollera ditt ventilationssystem regelbundet. Läs mer om hur du kan göra på Boverket.

Källa: Branschorganisationen Svensk Ventilation, Boverket.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.