Nytt hem

Gå på visning – vad ska man tänka på?


Ämnen


Dela

Förutom ett färskt lånelöfte är det bra med en lista över saker att syna lite extra i sömmarna när du går på visning. Här är Mäklarhusets smarta checklista för visningar!
  • Se över hur du ska finansiera ditt köp
    Det första steget är att se över hur du ska finansiera din framtida bostad. Behöver du ta ett lån för att finansiera ditt köp, ta då kontakt med en bank eller bolåneinstitut för att få ett lånelöfte. Om du ska finansiera bostadsköpet på annat sätt, till exempel genom pengar du fått i arv, gåva eller vinst från en tidigare bostadsförsäljning är det bra att ha dokumentation över hur pengarna intjänats då både banken och fastighetsmäklaren kan komma att ställa frågor om pengarnas ursprung. Anledningen till att banken och fastighetsmäklaren kan komma att ställa dessa frågor är för att de lyder under Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism och därmed har en skyldighet att förhindra att deras verksamhet utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

  • Bostadens läge
    Du har säkert hört uttrycket ”läget är A och O” någon gång i samband med en bostadsvisning. Det ligger något i det. Du kan ofta ändra på mycket när du köper en fastighet eller en bostadsrätt - men läget är svårt att förändra. Det är därför viktigt att du är nöjd med läget innan du slår till. Gillar du området? Ta gärna en promenad i omgivningarna och bekanta dig med området. Hur långt är det till närmsta affär, gym eller busshållplats. Har du eller planerar du att skaffa barn - hur ser det ut med skola och förskola i området? Gillar du bostadens läge i området? Finns det kommunal mark i närheten som det finns byggplaner för? Hur vetter tomten eller balkongen?

  • Bostaden utvändigt
    Minst lika viktigt som bostadens invändiga skick, är bostadens yttre skick. Köper du en fastighet är du direkt ansvarig för bostadens yttre skick och det är viktigt att skapa sig en bild av vilka underhållsbehov som finns och som kan uppstå. Vad gäller bostadsrätt är du inte ensamt ansvarig för bostadens yttre då fastigheten ägs och förvaltas av en bostadsrättsförening, men renoveringsåtgärderna behöver finansieras på något sätt, till exempel genom upptagande av lån vars ökade ränte- och amorteringskostnader kan leda till höjd månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Nedan finner du tips på vad du bör titta lite extra på när du ser över bostadens yttre.

    Fastighet:
    När är huset byggt och i vilket skick är det? Finns det renoveringsbehov?
    Husets skal består av tak, fasad, grund och fönster. Vilket byggnadssätt har använts? En tegelfasad är närmast underhållsfri medan en träfasad behöver målas om ibland. Ligger huset på en betongplatta på marken är det krypgrund eller källare? Krypgrund är en känd riskkonstruktion och innebär en ökad risk för fuktproblematik. 
    Vilken typ av vatten- och avloppssystem finns? Är det ett kommunalt system eller är det enskilt? Om vatten- och avloppssystemen är enskilda är det viktigt att se över åldern för dessa, finns något åläggande från myndighet, hur ser dricksvattnets vattenkvalitén ut?
    Hur ser tomten ut? Finns det någon invasiv växt till exempel parkslide?
    Bostadsrätt:
    Hur ser byggnadens tak, fasad, grund och fönster ut? Är de i behov av renovering? Tänk på att det kan finnas behov för bostadsrättsföreningen att höja medlemmarnas avgifter vid större renoveringar.
    Är byggnaden äldre? Har det i sådant fall skett byte eller relining av vatten- och avloppsstammar?
    Finns det säkerhetsdörrar?

  • Bostaden invändigt
    Det är lätt att hänga upp sig på detaljer, som en ful tapet eller ett slitet golv, men försök att tänka stort. En vägg eller ett golv är ofta lätt att fixa till, men hur är det med planlösningen – passar den dina behov? Om inte, går den enkelt att göra om? Det är stor skillnad på att göra om i en bärande konstruktion gentemot att riva ner en vägg som inte är bärande. Att renovera kök och badrum kostar en del – hur fräscha är de utrymmena? – måste de totalrenoveras? I ett kök kan man byta kakel, bänkskiva och måla skåpsluckor för att få ett nytt intryck till en rimlig kostnad, men en badrumsrenovering bör du ta lite extra höjd för i din kalkyl. Hur luktar det i huset? Hur upplevs ventilationen? Ta en noggrann titt i källaren och på vinden och var uppmärksam på fuktskador. Hur ser det ut med elen, är eluttagen jordade eller ojordade?

  • Driftskostnader
    Driftkostnaden finner du i den objektsbeskrivning fastighetsmäklaren tillhandahåller. Observera att driftkostnaden är säljarens kostnad och att den inte nödvändigtvis representerar hur ditt hushåll ser ut. Om du har fyra tonåringar och den som bodde i huset innan är ensamstående utan barn kommer så klart din familjs kostnader att vara högre. När du köper en fastighet kan du till större utsträckning påverka dina driftkostnader än vid köp av en bostadsrätt. Kontrollera därför vad fastigheten har för uppvärmningssystem - är det nytt eller gammalt? Exempelvis är en nyinstallerad modern bergvärmepump en stor förtjänst jämfört med en äldre oljepanna. I driftkostnaderna för en fastighet ingår förutom el och uppvärmning sophämtning, sotning, vatten, avlopp, fastighetsavgift och hemförsäkring. I vissa fall tillkommer en kostnad för samfällighets- eller vägförening. Vad gäller bostadsrätt betalar du en årsavgift till bostadsrättsföreningen. Denna avgift faktureras oftast månadsvis och kallas därför månadsavgift. Kontrollera noggrant vad som ingår i avgiften. Det som faller utanför avgiften utgör driftkostnader. För en bostadsrätt kan det bland annat röra sig om kostnad för uppvärmning, el, hemförsäkring, bostadsrättstillägg samt vatten. 

  • Prisjämförelse i området
    Sätt dig in i hur prisbilden ser ut i det område du är intresserad av att köpa i. De flesta bostadsportaler tillhandahåller uppgifter om slutpriser i området.

 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.