Guider & Tips

Förverkliga drömmen: Bo kvar på landet året om!


Ämnen


Dela

Drömmer du om att bo på landet året om? Genom att förvandla fritidshuset till ett modernt permanentboende kan du få en unik möjlighet att förverkliga drömmen!

Att rusta upp en sommarstuga med exempelvis kommunalt vatten och avlopp kan vara en investering till det egna fritidshuset – en chans att öka attraktionskraften för stugan på sikt. När du har planer på att bosätta dig permanent i ett fritidshus bör du tänka på några saker.

  • Avloppet. Först och främst – kontrollera vad huset har för slags avlopp. Till att börja med kolla att avloppet har ett tillstånd – annars är det att betrakta som att avlopp saknas. Kolla också med kommunen vad de har för planer för området. Planeras kommunalt avlopp? På Avloppsguiden kan du ”testa” ditt avlopp, hitta information om olika lösningar och företag som erbjuder varor och tjänster.

  • Vattnet. Kontrollera hur vattenkvaliteten ser ut. Det räcker inte med att smaka och lukta på vattnet. Med en vattenanalys får du reda på om det innehåller bakterier, mikroorganismer och om det lämpar sig att dricka. Särskilt viktigt är detta om du har småbarn. Hör med miljöförvaltningen i kommunen – de kan tipsa om auktoriserade analysföretag. Du bör även försäkra dig om att vattnet – och varmvattenberedaren – räcker till för alla i familjen om ni bosätter er permanent.

  • Elen. Hur gammalt är husets elsystem, och är det rätt dimensionerat för modernt leverne? Elektriska hushållsapparater och annan hemelektronik ställer ofta höga krav på elen i en gammal sommarstuga. För att undvika brandrisk och proppar som ideligen går, bör systemet moderniseras och dimensioneras efter dina behov.

  • Uppvärmningen. Många gamla sommarstugor är utrustade med direktverkande el – vilket inte är den optimala lösningen när man bor året runt. Titta på vilket värmesystem som är mest energieffektivt för just ditt hus.

  • Husets skal. Hur ser fönstren ut? Har de bara enkel- eller dubbelglas kan det vara idé att ersätta dessa med snålare energiglas. Tänk dock på husets ventilation, så att du inte tätar för mycket. Ytterdörrens skick, liksom taket, bör också ses över.

  • Isoleringen. Gamla hus behöver ofta tilläggsisoleras. När du spenderar mer tid i ett fritidshus kan inomhusluften bli varmare och fuktigare än tidigare, så tänk på att eventuell tilläggsisolering måste göras med stor försiktighet och i samband med att du eventuellt byter uppvärmnings- och ventilationssystem – så att inte huset drabbas av fuktskador.

  • Bredband. Hur ser utbyggnaden av bredband ut i området – till exempel fiber? Vill du kunna vara uppkopplad dygnet runt kan detta vara en viktig aspekt att undersöka. På PTS Bredbandskartan kan du se tillgången till bredband där du tänkt bosätta dig.

  • Framtiden. Hur vill du att ditt boende ska se ut i framtiden? Vill du bygga ut – och i så fall finns det möjlighet till detta? Kontrollera vilken byggrätt din tomt har. Denna regleras ofta i detaljplanen för området där du bor. Kontakta kommunen så får du reda på hur det ser ut för just din tomt.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.