Bygg & fixa

Bygga bastu – 7 frågor om bastubygge


Ämnen


Dela

Drömmen om en bastu står högt på önskelistan för många. Det är lätt att förstå varför. Bastubadandet ger själen egen tid och kroppen njutning. Här är sju frågor att klura på innan du sätter igång ditt bygge!
  • Bästa placeringen av bastun- inomhus eller utomhus
    Var bastun är placerad beror förstås på hur mycket den kommer att användas. Så hur ser just din bastudröm ut? Bygger du din bastu inomhus har du fördelen av att slippa en del jobb med isolering, framförallt om du placerar bastun i ett hörn. På detta vis får du även lite tilläggsisolering av huset på köpet! Ett annat alternativ kan vara att införliva bastun i badrummet. Det finns små kompakta basturum i byggsats för just detta på marknaden.Om du har utrymme kanske du hellre vill ha en liten fristående bastustuga på tomten? Saknas tillgång till hav eller sjö kan du installera en uppfriskande utomhus dusch i anslutning.

  • Hur stor ska bastun vara? 
    Storleken beror på hur många ni är i familjen.  Varje person behöver cirka 0,8 kvm och 60 cm i sittyta. Det finns inga skäl att ha högt i tak i en bastu eftersom värmen stiger uppåt. För lavar i två plan räcker det med 190-220 cm i takhöjd..

  • Vilken typ av aggregat ska bastun ha?
    För en inomhusbastu är el-aggregat att föredra eftersom det är smidigt och enkelt att installera (av behörig elektriker). En fristående bastu kan däremot ha ett vedeldat aggregat, då krävs dock brandsäkert material på golvet vid kaminen och skorsten.  Oavsett vilket aggregat som väljs - glöm inte beröringsskydd!

  • Vilken kapacitet ska bastuaggregatet ha?
    Det är utifrån storleken på bastun du väljer kapacitet för ditt aggregat. För stort aggregat överhettar bastun och ett för litet gör att bastun tar tid att värma upp. Det krävs cirka 1 kilowattimme per 1,3 kubikmeter rumsvolym.

  • Bastuns inredning och planlösning?
    Vanligaste träslaget för panel till väggar och tak är gran.  Undvik furu - den är kådrik och kådan blir brännhet i värmen. Keramiska material som kakel och klinker blir också väldigt varma. Satsa på ett halkfritt golv i form av en plastmatta eller trätrall. För att maxa planlösningen är det bäst att bastuaggregatet sitter på samma vägg som dörren. Då kan lavarna placeras mittemot. Det är trevligt om bastun har ett fönster, satsa annars på en glasad dörr. Bastudörren måste vara utan låsanordning och ska monteras utåtgående.  Dämpad belysning är mysigt, varför inte placera en ljusramp under lavarna? Ha aldrig belysning ovanför bastuaggregatet.

  • Ventilationen i bastun?
    Det är viktigt att ventilationen i bastun är rätt utförd eftersom kombinationen fukt och värme annars kan göra skada. Tag kontakt med en ventilationsexpert för tips och råd - framför allt viktigt om bastun ska ligga någon annanstans än i anslutning till badrummet.

  • Bygga bastun själv?
    Hur händig är du? För den som intresserad av att snickra kan ett bastubygge vara ett kul projekt. Det finns också bastu i byggsats med färdiga väggar och tak som rätt enkelt kan monteras - om du inte vill bygga av lösvirke. Kolla med kommunen om vilka bygg-och brandsäkerhetsregler som gäller innan du sätter igång. Glöm inte att el-arbeten, som anslutning av aggregat och belysning, ska göras av en behörig installatör.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.