Hemkunskap
Det ska du tänka på när du stöttar barnets bostadsköp
Ämnen
Dela
Många år med kraftiga prishöjningar har gjort det svårare för dagens unga vuxna att köpa sin första bostad än vad det var för deras föräldrar. Allt fler vänder sig därför till sina föräldrar för hjälp. Vilka upplägg finns för att finansiera ett bostadsköp? Vad gäller rent juridiskt? Och vilka misstag ska man undvika? Här är sakerna att tänka på i köpprocessen.
Idag behöver varannan person mellan 18 och 29 år i Sverige hjälp från sina föräldrar med bostadsköpet.1 För Stockholms innerstad, som har landets dyraste kvadratmeterpriser2, är köpeskillingarna är så höga att de flesta förstagångsköpare inte kan ta sig in på bostadsmarknaden på egen hand.
– Man pratar ofta om att nya regler gör det tuffare för förstagångsköpare, men vi ser att de har varit utslagna i många år. Det är nästan hundraprocentigt – de absolut flesta som ska köpa en lägenhet i Stockholms innerstad behöver få stöd från sina föräldrar, säger Lena Svartström, fastighetsmäklare och ägare på Mäklarhuset Innerstan i Stockholm.
Som förälder kan man hjälpa till på olika sätt. Det kan handla om att bidra till kontantinsatsen, köpa bostaden som delat ägande, eller att gå in som medlåntagare. Ett viktigt första steg är att kontakta banken för att diskutera upplägg för finansiering och fundera över hur bostadsköpet kan påverka den egna ekonomin. Vilket upplägg det blir brukar bero på hur banken ser på ens totalekonomi. Lena Svartström berättar mer:
– Om man går in med delat ägande så kommer även den eventuella framtida vinsten vid en försäljning fördelas efter ägarandelarna. Det innebär att om barnet bara äger 10 procent idag så kommer man inte ha en lika stor möjlighet att göra uppskov, eftersom det bara blir vinsten på 10 procent som räknas in. Och i framtiden kanske man behöver skjuta fram all skatt för att ha råd med en ny bostad. På så sätt är medlångivare bättre, eftersom barnet blir ensam ägare och tar skattekonsekvenserna.
Undersök bostadsrättsföreningen
Enligt Lena Svartström ska föräldrar agera på samma sätt som vid bostadsköp överlag. Det handlar om att som köpare sätta sig in i marknaden och prisutvecklingen på orten, kolla upp föreningens ekonomi och undersöka om det finns eventuella kommande renoveringar.
Att sätta sig in i frågor som rör föreningen kan bli extra viktiga när det handlar om just boende till barnet. Till exempel så godkänner inte alla bostadsrättsföreningar delat ägande eftersom vissa har bosättningskrav, vilket innebär att man måste vara skriven på adressen.
– Lägenheter med bosättningskrav kommer inte att fungera om man är förälder och vill ha delat ägande, eftersom man ju bor kvar i sin vanliga bostad. Även om man själv lyckas lösa det på annat sätt än delat ägande, så är det samtidigt inte säkert att en framtida köpare kan det, vilket i sin tur kan komma att påverka försäljningen. Så det är alltid bra att titta efter föreningar som tillåter delat ägande, säger Lena Svartström.
Tänk långsiktigt
Medan många förstagångsköpare i Stockholms innerstad fokuserar på att hitta ett så billigt boende som möjligt, rekommenderar hon föräldrar att gå upp i storlek om ekonomin tillåter. Det gör att barnet kan bo kvar längre och under flera faser i livet.
– Om man bara kan gå upp lite i pris får man oftast väldigt mycket mer boende. En lägenhet på 20 kvadratmeter blir oftast väldigt mycket dyrare än en på 27, så går man upp lite till så får man mer lägenhet för pengarna, säger Lena Svartström och avslutar:
– Det blir mer långsiktigt och kan vara en säkrare investering, eftersom det gör att barnet inte växer ur lägenheten lika snabbt, och tillåter att i framtiden kanske flytta ihop och bli sambo.
Lenas 3 tips till föräldrar:
Rådfråga mäklare: Prata med lokalt förankrade mäklare som kan guida er rätt. Stockholmsmarknaden kan vara svår att sätta sig in i, så det är klokt att som förälder vara delaktigt i köpprocessen och våga fråga fastighetsmäklare om hjälp.
Se över upplägg för finansiering: Se över situationen för att se vad som är bäst för er, med om ni ska vara medfinansiärer, hjälpa till med kontantinsats, eller ha en delägarroll.
Investera smart: Väg samman vilken lägenhet barnen vill bo i, i kombination med vilken som känns som den vettigaste investeringen. Långsiktigt.
Lena Svartström
Fastighetsmäklare
Stockholm Innerstan
1 Nordea: Hjälp ditt barn köpa sitt första hem
2 Svensk Mäklarstatistik: Bostadsstatistik (8 april 2022)
Ämnen
Dela