Guider & Tips
Privatekonomen: Det bubblar på bostadsmarknaden
Ämnen
Dela
Vågar vi tro på lägre räntor och vad innebär det för bostadspriserna? Privatekonom Anders Stenkrona på Nordea ger sin reflektion på bostadsmarknaden mars 2024.
Privatekonom Anders Stenkrona sammanfattar bostadsmarknaden med orden: ”Vinden har vänt”. Så vågar vi tro på sänkta styrräntor redan i maj och hur påverkar beskedet att inflationen har gått ner?
– Tecknen är goda och vi tror att sänkningen kommer. Jag är försiktigt optimistisk, det bubblar helt klart.
Bostadsbarometern avslöjar
Vad Anders Stenkrona menar med att det bubblar är syftningen på en aktuell undersökning av Bostadsbarometern. För ett halvår sedan trodde 41 procent av de tillfrågade att bostadspriserna skulle sjunka. Nu är det 41 procent som tror på en ökning. Det är framförallt ungdomarna som är optimistiska och som tror att botten är nådd.
– Men en annan sak som sticker ut är vilken räntesyn man har och valet av rörlig eller bunden bolåneränta. Majoriteten tror på räntesänkningar inom de kommande tolv månaderna och 45 procent kommer välja rörlig ränta. Men av de som tänker binda sitt bolån är det ändå drygt fyra av tio som tror på räntesänkning. Det handlar om så kallad riskjustering, man vill inte utsätta sig för någon smäll om räntan går upp igen även om man tror att räntan kommer sjunka. Dessa hushåll kanske har mindre marginaler för att klara en räntehöjning.
Vinden har vänt
På frågan vilken betydelse som styrräntorna har för bostadsmarknaden, menar Anders Stenkrona att det tar ett tag innan bostadspriserna tar fart. Att styrräntan sänks innebär inte per automatik att bolåneräntorna sänks simultant.
– Det är först när bankerna sänker bolåneräntan som hushållen känner av det. Hushållen måste få ett kvitto. Därför tror jag att det kommer ta ett tag innan man ser en vändning på bostadsmarknaden. Kanske under sensommar eller höst vi kan se en vändning.
Få fina objekt på köparens marknad
Anders Stenkrona berättar att det finns många motiverade säljare och att objekten för försäljning finns där, om än inte ute marknaden ännu. När det väl blir ett gynnsamt läge kan det uppstå en ketchupeffekt. Så vilket är beskedet till den som ska köpa eller sälja en bostad under 2024?
– Det är köparens marknad idag, men det är inte alltid köparna hittar det som de vill ha. Det finns fina objekt, men de är inte många och därför inte rea. De som inte måste sälja sin bostad väntar med att sälja. Köp det du har råd med när du behöver det. Ha råd med kalkylräntan som bankerna kräver. Att försöka tajma ett bostadsköp med rätt marknad är jättesvårt. Men på lång sikt och historiskt har bostadsköp varit bra.
Till sist tiotusenkronorsfrågan – rörlig eller bunden ränta?
– Det handlar om din egna privatekonomiska situation. Kan du klara av rörliga räntepikar då och då? Historiskt sett har det varit billigare med rörlig ränta men har du inga marginaler är bundet bättre. Och det är inte otvetydigt att bundna räntor är fel. Det kan vara så att bankerna vill vara lite extra generösa med attraktiva räntor på dessa lån för att på så sätt binda upp sina kunder, avslutar Anders Stenkrona.
Ämnen
Dela