Nytt hem
Spåkulan om 2024: försiktighet men en aktivare bostadsmarknad
Ämnen
Dela
Privatekonom Anders Stenkrona på Nordea och Mäklarhusets vd Pernilla Schörling summerar 2023 och blickar in i 2024 med tillförsikt och hopp om en aktivare bostadsmarknad.
Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea och Pernilla Schörling, vd på Mäklarhuset summerar 2023 och ger en bild av hur bostadsmarknaden ser ut. Vad är det vi lämnar när vi går in på det nya året?
– Jag skulle vilja säga att 2023 var ett år som vi ”övervintrade”. I början på året blev vi tagna på sängen och förvånade över att inflationen inte gick ner fortare. Räntan skulle ju stabilisera inflationen! Så om man fick anpassa sig år 2022 med högre priser var det ännu mera så under 2023 med reallönesänkningar som gjorde att vi blev fattigare, säger Anders.
– Jag summerar 2023 som ett år av försiktighet. Både inflation och räntenivå har stor påverkan på människors privatekonomi så det är inte konstigt att många valt att sitta still tills de kan överblicka hur den ekonomiska situationen utvecklas. Jag håller med Anders om att alla blev fattigare av den höga inflationen oavsett om de har lån med stigande räntor eller inte, säger Pernilla.
Högre levnadskostnader, trimmad hushållsekonomi
– De fyra stora hushållskostnaderna är mat, el, ränta och bränsle. Medan el och bränsle har hållit i sig har mat och ränta blivit tufft privatekonomiskt. Detta har medfört att många har sett över och trimmat sin hushållsekonomi. Närmare 90 procent av hushållen har sett över sina kostnader, berättar Anders och fortsätter:
– Det är en positiv effekt att många har väckts upp och tagit sin hushållsekonomi på allvar under 2023. Lärdomen från denna ekonomiska pandemi är att det kan bli tuffare tider. Under tuffare tider är det uppenbart hur viktigt det är att ha koll på sin ekonomi.
Höga bolåneräntor
De höga bolåneräntorna har också en stor del i att människors ekonomi är ansträngd. Och det handlar inte bara om de egna räntehöjningarna utan också bostadsrättsföreningarnas ekonomi.
– Räntehöjningarna påverkar avgifter, men dessa kan i sin tur påverka bostadsrättsvärdet. Den effekten kommer med fördröjning, säger Anders och fortsätter:
– När bostadsräntorna fortfarande var låga var det många som band sina räntor på ett och två år. Det var en av orsakerna till att effekten av räntehöjningarna dröjde. Gemene man har dessutom minskat sitt sparande och tagit av sina buffertar för att få balans i ekonomin. Men nu när buffertar tar slut och fasta räntor löper ut, börjar vi se den fulla effekten av räntehöjningen.
Köparens marknad
Det nya ränteläget har också påverkat den presumtiva köparen och säljaren av bostäder, menar Anders och kallar det för en ankringseffekt.
– Eftersom bostadspriserna nyligen var höga har många säljare lite för högt ställda förväntningar, därför avvaktar de med att sälja in i det längsta. Det betyder att det finns ett uppdämt säljbehov där ute som i sin tur borde betyda en ketchupeffekt. Så ska du in i marknaden, utnyttja att det är köparens marknad!
Orolig omvärld kan förändra spelplanen
Även om allt tyder på att inflationen är på väg ner vill Anders ändå uppmärksamma oss på att det minskade trycket på hushållsekonomin kan komma av sig på grund av händelser i omvärlden. Anders nämner också situationen för företagen som haft ett år med höjda finansieringskostnader. Och om företagen nu bromsar för mycket kan jobb försvinna.
– Vi hoppas på en mjuklandning och det ser ut att bli det. Men om oroligheterna eskalerar kan det bli ett annat scenario. Läget är känsligt. Vi har också ett val i USA och en eldistribution som kan störas. Ja, vi går på slak lina, många är försiktiga.
Förväntningar på 2024
Så vilka förväntningar har ni på 2024?
– Jag tror att 2024 kommer att präglas av försiktighet. Vi vet nu att saker kan ta tid. Vi tror att toppen är här, men samtidigt har vi nyss varit med om 2023, så det är skört. Vi är därför uppmärksamma på att krisen kan hänga kvar och fortsätta, säger Anders.
– Utifrån att många valt att vänta med att byta bostad, antal bostadsaffärer ligger betydligt under ett normalår, bör det nu finnas ett mycket stort behov av att göra förändringar. Jag tror därför att försiktigheten kommer minska i samklang med fortsatt nedgång i inflation och styrränta, säger Pernilla och tillägger:
– Men om inflationsutvecklingen stannar av och styrräntan höjs så kommer försiktigheten ligga kvar längre.
Vilket är ert besked till den som ska köpa eller sälja en bostad under 2024?
– Jag tror att det finns motiverade säljare på marknaden. Normalobjekten börjar komma ut nu, och snart kan de inte vänta längre. Sannolikt kommer det finnas ett stort utbud av bostäder under 2024, så den som ska in på marknaden för första gången är det ett bra tillfälle, säger Anders.
– För den som ska köpa bostad är det ett betydligt bättre läge nu är för 18 månader sedan. Detta i kombination med att det finns ett uppdämt behov, av att byta bostad, bör kunna övervinna försiktigheten som funnits i marknaden under lång tid. Samlat så blir det positivt även för säljaren, den som väntat på att sälja sin bostad, säger Pernilla och avslutar:
– Det är viktigt att vi påminner oss om att bostadsaffären är en långsiktig affär och över tid har det varit fördelaktigt att äga sin bostad även om det varit nedgångar i värdet under vissa perioder.
Ämnen
Dela