Nytt hem
Så här framtidssäkrar du ditt boende
Dela
Den 31 oktober började FN:s klimatkonferens COP26. Konferensen beskrivs som ”den sista bästa chansen” att rädda klimatet. Frågorna gällande klimat och hållbarhet har kanske aldrig varit viktigare. Mäklarhuset har kartlagt tipsen för att minska risken att drabbas och bo mer hållbart.
Klimatförändringarna rör samhällets alla led. Så även bostadsmarknaden. Skyfallen blir intensivare. Havsnivåerna stiger. Elpriserna fortsätter öka. Över 100 000 svenska hushåll kommer att påverkas av klimatförändringens effekter. Det är en ny verklighet som man behöver förhålla sig till som bostadsägare. Både i ens nuvarande och kommande bostad.
Så här undviker du att drabbas av klimatförändringarna
1. Skyfall och översvämningar – en ny riskfaktor
Ett varmare klimat leder till kraftigare och mer frekventa skyfall, vilket i sin tur kan leda omfattande översvämningar. Något som blev påtagligt i Sverige under sommaren. Allra värst drabbades Gävleborg och Dalarna under mitten av augusti.1 I spåren av översvämningarna uppmanade Länsstyrelsen i Gävleborg fastighetsägare så väl som verksamhetsutövare att se över sina risker.2
Men riskerna berör landets alla hörn. Enligt MSB:s beräkningar är Malmö, Kristianstad, Göteborg, Örebro och Uppsala de städer där flest människor skulle beröras. Upp emot 25 000 personer per ort beräknas påverkas av översvämningar när flödet kommer vara som högst, som kommer inträffa någon gång under detta sekel.
2. Exteriöra renoveringar – investering och försäkring i ett
Intresset för renoveringar tycks inte nå några gränser. Svenskarnas renoveringsutgifter fortsätter öka, trots brist på material.3 Under de senaste årtiondena har svenska bostäder präglats av renoveringar innanför bostaden. Men nu riktas blickarna mot exteriöra renoveringar, som kommit allt högre upp på agendan.
Det gäller lägenhetshus, men framför allt villor och småhus. Som befintlig husägare bör du se över potentiella risker och justera för dessa. I jakten på nytt hus bör man vara extra observant för hus i sänkor. Att säkerställa att huset är tätt – att vatten inte kan rinna genom tak, fönster eller dörrar – är a och o. Att installera översvämningsskydd som avstängningsbara golvbrunnar och backventiler och se över dränering och stuprör är en investering och försäkring i ett.4
Så här bor du mer hållbart
1. Hållbara materialval – för dig och nästa ägare
Ett hållbart boende drivs av två huvudfaktorer: elavtal och materialval. Det förstnämnda är enkelt, medan det sistnämnda är svårt. Bristande insyn i leverantörskedjan resulterar i en okänd historik av materialet och eventuella gifter (som är vanligt förekommande). Att gå efter miljömärkta materialval och transparenta leverantörskedjor är ett sätt att garantera hållbarheten. Något som värderas allt högre av spekulanter, särskilt yngre målgrupper.
Hållbara materialval handlar också om att välja material som funkar för nästa ägare. Att välja en neutral grund som passar olika preferenser är ett sätt att framtidssäkra försäljningen, då det tilltalar en bredare målgrupp.
2. Skenande elpriser – för både grön och smutsig el
Elpriserna fortsätter att skena, i Sverige så väl som globalt. I Europa är en central faktor till de högre priserna låg vindkraftsproduktion, som varit avtagande sedan augusti. Trots att priserna i Sverige ökat markant, är dem lägre än i de flesta europeiska länder.5 Detta tack vare stora volymer vattenkraft – som är central för prissättningen av det nordiska elpriset – som sätts på den nordiska börsen Nord Pool.6 Att grön el är dyrt är en seglivad myt. Ibland kan grön el de facto vara det billigaste alternativet. Eventuella prisskillnader är marginella. Att välja grön el är en enkel åtgärd för att dra sitt strå till stacken i elimineringen av fossila produktionsformer.
Nedstängningarna under pandemin resulterade i en lägre efterfrågan på el. I takt med att samhället och ekonomin återhämtar sig utbudsunderskottet fått priserna att öka. Priserna förväntas stabiliseras under de kommande månaderna. Men det är först under 2022 som prisnivåerna kommer att normaliseras, när utbudet väntas hinna i kapp efterfrågan.7
1MSB: Översvämningarna i Gävle 2021
2Länsstyrelsen: Åter risk för översvämningar
3Svensk Byggtidning: Renoveringsindex: Intresset för att renovera bara fortsätter att öka
4SVT: Så kan du skydda ditt hus mot framtida översvämningar
5 Eurostat: Electricity price statistics samt Strom Report Blog: Electricity prices in Europe – who pays the most?
6 Energiföretagen: Höga elpriser på sensommaren – Energiföretagen förklarar
7 IMF Blog: Surging Energy Prices May Not Ease Until Next Year
Dela