Guider & Tips
Vad ingår i mitt köp?
Ämnen
Dela
Det kan vara svårt att veta vad man som säljare får ta med sig när man flyttar eller vad man som köpare kan förvänta sig ska lämnas kvar i bostaden när nycklarna lämnas över på tillträdesdagen. Huvudregeln är att fast egendom ska ingå i köpet och lämnas kvar medan lös egendom inte ska ingå i köpet och därmed tas med av säljaren. Så vad är fast och lös egendom? Det korta svaret är att det inte är helt glasklart, men i lagen finns vägledning att få och nedan har vi sammanfattat det mest väsentliga.
Fast egendom
Fast egendom definieras i 1 kap. 1§ Jordabalken som jord. Till begreppet jord räknas både de delar av jordytan som ingår i det svenska territoriet samt träd, växter, luftrummet ovan marken och vattentäckta områden. Till begreppet fast egendom räknas även tillbehör till fastighet och det är just dessa som vi till vardags syftar på när vi pratar om fast egendom.
Vad är då ett tillbehör till fastighet? Svaret hittar vi i Jordabalkens andra kapitel. Där framgår även att begreppet tillbehör till fastighet kan delas in i två subkategorier: fastighetstillbehör och byggnadstillbehör.
Enkelt sammanfattat är fastighetstillbehör byggnader, stängsel, ledningar och andra anläggningar som har anbragts inom fastigheten för stadigvarande bruk. Hit räknas även växter och naturgödsel. Några andra exempel på fastighetstillbehör är lekstuga, friggebod, staket, flaggstång, brevlåda och torkvinda.
Byggnadstillbehör är fast inredning avsedd för stadigvarande bruk som byggnaden har försetts med. Exempel på byggnadstillbehör är hiss, ledstång, ledning för värme och vatten, värmepanna, radiatorer till värmesystem, eldstad och markis. Enligt 2 kap. 2§ Jordabalken utgör i regel sanitetsanläggningar, badkar, spis, kylskåp, värmeskåp och tvättmaskin bostadstillbehör i fråga om bostad. För lantbruk omfattar bostadstillbehör även anordning för utfodring av djur och anläggning för maskinmjölkning.
Lös egendom
Inom begreppet lös egendom ryms all egendom som inte är fast egendom. Exempel på lös egendom är lösöre såsom fordon, möbler och verktyg. Även byggnader på ofri grund, bostadsrätter och begränsade rättigheter räknas som lös egendom.
Bostadsrätt
Bostadsrätt är en nyttjanderätt till en viss lägenhet och bostadsrätten faller således under kategorin lös egendom. Trots att bostadsrätten i sig är lös egendom gäller i princip samma förutsättningar som för en fastighetsöverlåtelse, det vill säga att föremål som har tillförts av bostadsrättsföreningen eller en bostadsrättshavaren för stadigvarande bruk ska ingå i överlåtelsen.
Gränsfall och undantag
I Jordabalken omnämns exempel på både fastighetstillbehör och bostadstillbehör. Listan är emellertid inte uttömmande och ibland är det inte uppenbart att ett föremål faller under lagens definition för fast egendom. Har frågan inte prövats rättsligt tidigare kan det vara besvärligt att slå fast om föremålet är fast eller lös egendom.
Uppstår tveksamhet kring om ett föremål är fast eller lös egendom rekommenderas att en skriftlig överenskommelse träffas mellan säljaren och köparen där det framgår huruvida egendomen ska ingå i köpet eller ej.
Det är möjligt för en säljare att undanta både fastighetstillbehör och bostadstillbehör från en överlåtelse. Det är dock av yttersta vikt att detta tydligt framgår för potentiella köpare samt att detta skriftligen regleras i köpehandlingen. På samma sätt är det möjligt för säljaren och köparen att komma överens om att lös egendom ska ingå i köpet. Det är i sådant fall viktigt att de avsedda föremålen förtecknas i en inventarielista som biläggs till köpehandlingen. Det är även möjligt för en säljare att sälja sin lösa egendom privat till köparen. Det är dock viktigt att ha i åtanke att försäljning av lös egendom kan medföra skattemässiga konsekvenser.
Sammanfattningsvis, om ett visst föremål eller tillbehör är viktigt för dig informera fastighetsmäklaren om detta och se till att den överenskommelse avseende föremålet eller tillbehöret som träffas mellan dig och din motpart dokumenteras i köpehandlingen.
Ämnen
Dela