Guider & Tips
Privatekonomen: ”Sikta på akutkassa och försäkring”
Ämnen
Dela
Är bufferten tömd? Börja om och sikta på akutkassa och försäkring. Det menar Nordeas privatekonom Anders Stenkrona som tipsar om hur man kan komma upp på fötter igen.
För många är privatekonomin fortfarande tuff. Buffertar är tömda och även om bolåneräntorna är på väg ner, är de fortsatt höga. Vad är rådet att göra nu? Mäklarhuset ställde frågan till Nordeas privatekonom Anders Stenkrona och tipsar gärna.
– Skapa en situation där du spenderar mindre än du tjänar så att du kan spara ihop till en akutkassa, så snart som möjligt. Om du dessutom är försäkrad så kan du klara en eventuell olyckshändelse eller kris. Lägg undan pengar det första du gör när du får din lön, så ökar sannolikheten att du lyckas spara.
Akutkassa och storbuffert
Så vad är då en bra buffert? Anders Stenkrona vill dela in den i två delar. En akutkassa för kostnader när något går sönder eller plötslig sjukdom. Här täcker oftast 10 000–30 000 kr och en försäkring med självrisk. Akutkassan ska vara tillgänglig på ett konto som inte har någon risk.
– Sedan bör du ha en större buffert om du måste sjukskriva dig en längre tid eller blir arbetslös. Ha ett par, tre månadslöner och kombinera med försäkringar. Dessa pengar ska ge dig frihet att hantera ofrivillig ledighet. Om du känner att du vill investera dessa pengar så gör det till en risknivå som innebär att det finns tillräckligt med pengar kvar, även vid en marknadsnedgång.
Minska din spontankonsumtion
Ett enkelt knep som man kan ta till är att bli varse över sina småutgifter. Behövs verkligen det där spontankaffet på stan eller chokladkakan? Anders har ett bra knep hur du kan belöna dig själv när du väljer att avstå från småutgifter.
– När du avstår från någonting, kan det vara kul att belöna sig med att lägga de pengarna på ett sparkonto i stället. Det är väldigt roligt och lite av en sport, att se det kontot växa. Ett annat tips är tjänsten Xtraspar som åtminstone Nordea har. Varje gång du handlar med kortet läggs det samtidigt undan ett litet belopp du själv väljer.
Anders Stenkrona, Nordeas privatekonom
Utvärdera kostnader
Ett strategiskt, mer långsiktigt grepp är att utvärdera alla kostnader, menar Anders Stenkrona. Fråga dig själv om alla kostnader är nödvändiga eller om något går att plocka bort.
– Var kritisk och granskande, omvärdera stora kostnader. Måste jag ha bilen? Kan jag ändra mina matvanor? Bor jag för dyrt? Behöver jag alla streamingtjänster? Går det att hitta fler inkomstkällor? Målet är att spendera mindre än man tjänar på regelbunden basis.
Spara för att må bra
Så är det okej att inte spara? Det korta svaret är nej, säger Anders Stenkrona och menar att folk mår bra av att spara. Att spendera mindre än du tjänar ger dig en känsla av kontroll och det gör dig optimistisk.
– Har du försörjningsansvar för någon annan, då är det ditt ansvar att spara. Du vet aldrig hur framtiden ser ut. Om du inte är ekonomiskt förberedd kan en kris göra att du behöver ta ett ofördelaktigt eller dyrt lån.
Så hur länge är det okej att inte ha en buffert?
– Att leva utan buffert är som att leva utan försäkring. En buffert är en egenförsäkring som minskar din stress och oro. Ha disciplin så byggs den upp. Du kanske inte har en full buffert hela tiden, men se till att din livsstil gör det möjligt att skapa en buffert, avslutar Anders Stenkrona.
Ämnen
Dela