Bygg & fixa
Renovera tidstypiskt 40-tal
Ämnen
Dela
Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!
Ett hus byggt på 40-talet utgår i likhet med hus byggda under andra decennier från sin tids anda. Just 40-talet var en mycket ambitiös tid med många goda föresatser. Det är nu som folkhemmet på allvar kommer att byggas. Det råder skriande bostadsbrist och trångboddheten är ett faktum. Den strama funkisstilen börjar avta och fram växer en ny lite mjukare och kanske också folkligare stil. Formerna blir mer traditionella och färgerna dovare. Parallellt med detta slår formgivningstrenden som får namnet Swedish Modern igenom stort med fokus på organiska former och varma naturmaterial med företag som Svensk Tenn i spetsen. Man kan ana att behovet av hemtrevnad och trygghet får ett extra starkt fäste i krigets skugga.
Nu slår också standardiseringen av bostäder igenom på riktigt. Allting mäts, från avståndet mellan spis och vatten i köket till rimligt antal garderober per person och hushåll. Även sängar och övrig inredning får standardmått vilket såklart underlättar i den alltmer serietillverkade möbelproduktionen. Standardiseringen av bostäderna ligger fortfarande till grund för många av lösningar i dagens moderna boende.
Enplansvillor med källare utgör en stor del av husen från denna tid, men små nästan kvadratiska tvåplansvillor blir också populärt. Byggnadsmaterialen från 40-talet är ofta gedigna och av bra kvalitet. Standarden i material ökade dock under decenniet och villorna blev också större. Men köken blev mindre. Man trodde nämligen att mindre mat skulle lagas i hemmen.
Ett nyckelord i 40-tals husen är flexibilitet. På grund av utrymmesbristen var man tvungen att tänka till. Det tar sig uttryck både i form av platsbesparande möbler och fiffiga inredningslösningar.
Typiskt 40-tal - inredning
- Alm och björk dominerar som träslag
- Nedtonade blonda färger
- Släta dörrar
- Släta rundade lister – ingen profilering
- Vita eller beige snickerier
- Enfärgad linoleummatta alternativt vinylplattor i schackmönster
- Stavparkett av ek eller bok
- Dämpade naturmönster på tapeter, typ blommor i svaga pastellfärger på beige botten
- Mjuka former i möbler, t ex böjträ
- Blommiga kretonger
- Våningssängar
- Korgmöbler
- Pinnstolar
Typiskt 40-tal - utvändigt
- Entrén – betongtrappa, svartmålat trappräcke av plattjärn eller rundjärn, skärmtak. En glob i opalglas och kanske även en armatur i kopparplåt för montage skärmtaket.
- Ytterdörren – fernissad eller målad i brunt, rödbrunt eller gråblått. Ofta gjord av träribbor med ett liggande rektangulärt fönster i mönstrat glas.
- Fasaden – Slätputsad eller grov spritputs med slätputsade fönsteromfattningar i ljusa pastellfärger. Alternativt stående locklistpanel i gult, ljusgrått, grönt eller faluröd.
- Fönster – Perspektivfönster alternativt två luftsfönster utan spröjs
- Taket – flackt sadeltak. Tvåkupigt tegel.
- Räcken - smäckra i smide
- Grunden – villorna hade ofta hög sockel eftersom man ofta hade garage i källaren. Materialet var ofta betonghålsten.
Om du vill veta lite mer om ditt hus kan du försöka få tag på originalritningar via antingen bostadsrättsföreningen eller stadsbyggnadskontoret.
Källa: Så byggdes villan. Svensk villaarkitektur från 1890–2010. Björk, Cecilia, Lars Nordling & Laila Reppen. Stockholm 2009.
Ämnen
Dela